Achtergrond

‘Tuin9’ wordt een plek waar het draait om het telen van low-impact-seizoensbloemen met respect voor mens en milieu. Centraal staan de bezieling en het vakmanschap van de teler, die haar biologische bloemenpracht graag deelt met de inwoners van Zutphen en omgeving. 

De tuin zal vormkrijgen middels participatie van mensen met een burn-out of anderszins afstand tot de
arbeidsmarkt. Zij zullen bijdragen aan het eindproduct. De bloemen zullen door klanten zelf geoogst worden, zodat bewustzijn ontstaat rondom de levenscycli in de natuur. Zo wil ik de klant verleiden om duurzamere keuzes te maken.


DNA van tuin9
• Lage-impactteelt
• Lokale afzet
• Verbindend sociaal
• Toekomst

Lage-impactteelt

De bloemen die we telen, hebben een lage impact op ons milieu. Integendeel: zij voegen juist meerwaarde toe aan ‘de groene huiskamer van Zutphen’ door diversiteit, langdurige productietijd en de lokale afzet. 

De bloemen groeien in een bodem die verzorgd wordt, waardoor deze vitaal blijft. Het organische-stofgehalte van de bodem wordt verbeterd met behulp van groenbemesters en opgebrachte compost. Door de bodem niet te keren, kan het bodemleven floreren. De regenwormen zullen hun weg naar de oppervlakte zoeken in het voor- en najaar en daar het organische materiaal, dat wij hebben aangebracht verder verteren en meenemen de diepte in. Groenbemesters zullen ons helpen door diep te wortelen, om daar voedingsstoffen in de vorm van mineralen en sporenelementen op te nemen en mee naar boven te transporteren.
De dynamiek die zo ontstaat tussen de verschillende elementen in de bodem zorgt voor de ideale omstandigheden om op te telen.

Bovengronds zijn we bezig een breed pallet aan eenjarige en vaste planten op te bouwen die prachtige bloemen voor ons
produceren gedurende een zo lang mogelijke periode van het jaar. De soorten die we telen zijn zorgvuldig gekozen uit het brede
assortiment aan biologische zaden. In de selectie van zaden wordt gekeken naar kleur, geur, textuur en levensduur. Ook het aantal stelen dat per vierkante meter geplukt kan worden, is van belang. Een explosie aan kleuren en geuren zal de parkbezoeker toestralen vanuit tuin9. Alles groeit op zijn eigen tempo waardoor vitale bloemen het eindresultaat worden van de levenscyclus. Boven het veld en tussen planten zijn allerlei insecten, vlinders en rupsjes te bewonderen. Bovengronds is evenveel leven te zien als er in het donker van de aarde aanwezig is.

Locale afzet

De bezoekers van tuin9 komen om hun eigen bloemen te plukken en deze mee te nemen naar huis. Daarbij zullen ze genieten van de beleving van het plukken en van de tuin. Er zal ook gelegenheid zijn om even te zitten en te genieten van de omgeving. Maar het allerbelangrijkste aspect van het ‘pluk-je-eigen-concept’ is dat de bloemen geen lange vlieg- of bootreizen hebben afgelegd, waarbij hun levenscyclus tot stilstand wordt gebracht om de houdbaarheid van de bloem af te dwingen. De CO2-uitstoot is hierbij groot. In hun groei zijn ze opgejaagd door snelle meststoffen en middelen om beschadiging door insecten te voorkomen. Als je te snel moet groeien, zul je uit balans raken en ziek worden. Dat geldt voor planten, maar ook voor ons. 

Op basis van gesprekken met andere telers, het bezoeken van afzetbijeenkomsten en een eigen analyse middels enquête
binnen de mogelijke klantengroep, durf ik te zeggen dat het een doorslaand succes gaat worden.